Vagyontalan adó??

2010.01.23. 16:21

Nem túlzok sokat, ha azt mondom, hogy az utóbbi hetek slágere a vagyonadó, illetve az APEH honlapjára felkerült vagyonadó-kalkulátor. A helyzet roppant cinikus, ugyanis nem kevesebbet várnak el a jogkövető állampolgártól, mintsem hogy értékbecslő legyen. Külön csavar, hogy ingatlanadó valószínüleg nem is lesz, vagy ha lesz is, tiszavirágéletűnek igérkezik. Bárhogy történik is, a szakma szempontjából mindenképpen mérföldkő lesz. Miért is? 

Amikor a vagyonadó gondolata még csak szólamokban létezett, sokat gondolkodtam róla, vajon hogyan fogják megállapítani azt az értéket, amelyre az adót kivetik. A kérdés nyilván fontos, mivel jelenleg semmiféle-fajta használható ingatlannyilvántartás nincs. Az illetékhivatali (urambocsá' APEH-es) adatbázis pedig értékelhetetlenül vacak. Ennek ellenére politikusainkat sokkal jobban érdekelte minden más paraméter, és a kérdés Nagy Sándoros megoldását választották: mindenki vallja be maga!

Persze a gondoskodó állam odaadja a csodafegyvert az egyszerű állampolgár kezébe, ez pedig nem más, mint a vagyonadó-kalkulátor. Ráadásul mindezt téritésmentesen teszik, külön öröm!

Mielőtt még mindenki megnyugodna, hogy őt bizony nem érinti a kérdés, jelzem, hogy minden ingatlan adóköteles. Azonban vannak bizonyos mentességek, így az adózónak, a saját lakása után 30 milliós értékhatárig nem kell fizetnie, míg a második lakásánál 15 millióig kap kezdvezményt. Tehát minden ingatlan adózik, az ingatlanokat pedig helyrajzi szám alapján tartják nyilván. Annak, aki nem veszi észre a furfangot: egy helyrajzi számos egynél több lakás, akár sok lakás is lehet (pl ikerházak). Így ingatlanadót azoknak is fizetniük kell majd akik egy 5 milliós, vizes, szoba-konyás osztatlan közös tulajdonban laknak, míg azok akik a sok-sok milliós házukat társasházasítják, megúszhatják.

De mit kezdjenek azok, akik nem tudják, hogy mennyit érhet az ingatlanuk, csak találgathatják, hogy vajon kell-e majd fizetniük? Itt jön képbe a kalkulátor, amelyet az APEH-nak sikerült végre összeütnie, szokás szerint késéssel. Védelmükre mondom, hogy nem volt egyszerű dolguk, ugyanis ilyen kalkulátort, amely ráadásul jól is működik - mint azt a példa is mutatja - nehéz gyártani, ha nem lehetetlen. A blama persze borítékolható volt, főleg annak tudatában, hogy semmiféle használható adatbázis nem állt rendelkezésre, illetve, hogy a tesztelés fázisa - látszólag - kimaradt.

Most akkor, mennyit is ér a házam? Tette fel nekem a kérdést jó pár ügyfél, pedig még a végleges kalkulátor nem is állt rendelkezésre. Eddig sem volt könnyű dolgunk azokkal az ügyfelekkel, akik tudták, hogy mennyit ér a házuk, de ezentúl mi lesz azokkal akiknek "bizonyítékuk" is lesz rá? 
- Nem értem, bármennyire is próbálkoztam, a házam legalább 32 milliót ér, de maga csak 23-ra értékelte. - Ciki, de már megesett velem hasonló beszélgetés, amire csak annyit feleltem, hogy ne addódjon, a háza tuti nem ér annyit.

De hogyan lehet ekkora különbség? Miért nem jó az értékbecslés, és miért jó a kalkulátor? Alapvetően a probléma abból fakad, hogy a kalkulátor is (mint az értékbecslés) nm-re vetített árat számol, és azt korrigálja. Ez a módszer nagyon könnyen és jól alkalmazható átlagos ingatlanoknál. Az általgos méretű lakásoknál lesz reális az érték, talán még a standard családi házakat is eltalálja. Az ingatlankalkulátor egy kezdő értékbecslő képességeivel van felvértezve. Minden olyan ingatlannál, ami az átlagtól eltér, már torz érték fog születni. A nagyon kicsi lakásokat alulértékeli, a nagyon nagyokat túl. Elsősorban a 30 millió feletti ingatlanoknál lesz a kérdés éles, ilyenek pedig elsősorban a budapesti és az agglomerációban található nagy lakások és családi házak, és pont ezek azok az ingatlanok, ahol a program rendre elvérzik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslo.blog.hu/api/trackback/id/tr701695443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása