Gyorsan vegyük végig az alapvető dolgokat, hogy aztán rátérhessünk az izgalmasabb témákra is. Kezdjük rögtön azzal, hogy az értékbecslő egyáltalán mit határoz meg.

A legfontosabb egyértelműen a forgalmi értéknek nevezett szám. Ez lenne ugyanis az, amit az értékbecslő kínkeserves munkával kikalkulál, minden más ebből számítódik, és ez az, ami általában kevés. Ha jól emlékszem, definíció szerint ez az az érték, amiért egy adott ingatlant el lehet adni, a fordulónapon, abban az esetben, ha egy bizonyos ideig (jellemzően 3 hónap) rendesen meghírdettük, és semmiféle egyéb stikli nincs (teher, stb). Ez az az érték, amely minden banknál elvileg ugyanaz.

A HB (hitelbiztosítási) érték a forgalmi érték egy bizonyos százalékkal csökkentett értéke. Az, hogy pontosan mennyivel, a bankok által kiadott táblázatokból számolódik. Ebből adódik, hogy ez bankonként nagyon eltérhet, így itt már érdemes körbenézni, akár előre is. Természetesen ügyfeleknek ilyen táblázatot kiadni nem fognak, talán még hitelközvetítőknek sem. Egyedül az értékbecslő lehet ebben releváns. A HB érték mértéke 10-20% között szokott szóródni, de akár ennél nagyobb is lehet.

A Likvidációs érték (definició szerint) hasonlatos a HB értékhez, csak jelentősebb a levonás mértéke. 20% minimum, de akár 50% is lehet korlátozottan forgalomképes ingatlanoknál. Bankonként eltérő, hogy hogyan nevezik. Általában nagy a kavar.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslo.blog.hu/api/trackback/id/tr481666603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása